Кращі технології 2015 року, що минає

Технологічний світ пережив рік відкриттів і проривів в різних областях: від води на Марсі, 3D-друку, автономних автомобілів до можливості редагувати ДНК. Представляємо вам десять найяскравіших технологічних історій 2015 року.

Таємниці Червоної планети

Чим більше людство намагається відповісти на питання про Марс, тим більше їх з'являється. І це не дивно, тому що після Місяця, Марс найкраще досліджене космічне тіло в Сонячній системі. Відкриття того, що на планеті в тій чи іншій формі існувала вода, не стало великим сюрпризом для багатьох спостерігачів. Але дало маленький шматочок головоломки про те, що Марс з себе представляє. А також породило нові гіпотези про те, чи може існувати життя на ньому.

Таємниці Червоної планети

Автомобіль, відвези мене додому

Не секрет: в останні роки компанії Apple і Google постійно і наполегливо змагаються за звання найбільш інноваційної технологічної компанії в світі. І хоча обидві мають різні бізнес-моделі - одна в основному робить ставку на споживчі товари, а інша на інтернеті і пошук, дуже скоро гіганти із Силіконової долини будуть безпосередньо конкурувати в абсолютно новому для них секторі - автономних автомобілів. А він стає все більш насиченим, так як апетити мають і традиційні виробники автомобілів. Битва за ринок буде більш запеклою, ніж будь-коли. Але чи є у кого-небудь з них перевага?

Автомобіль, відвези мене додому

Собака, скажи "Мяу"

Протягом багатьох років вчені намагаються експериментувати з генною модифікацією. Ми прагнемо усунути недоліки, які передаються з покоління в покоління, а також поліпшити характеристики суб'єкта, чиї гени змінюються. Стрімкий розвиток технологій дозволяє поступово втручатися в ці процеси у тварин, а скоро можна буде і у людей. Що, природно, може викликати чимало запитань етичного і нормативного характеру. Новий підхід точної перестановки і заміни генома в живій клітині може прискорити цей процес і допомогти в створенні модифікованих тварин і навіть редагуванні людських генів. На думку багатьох вчених, настає нова ера в молекулярної біології.

Собака, скажи " Мяу "

Інтернет з неба

Facebook і Google почали пробні польоти своїх стратосферних дронів. Марк Цукерберг оголосив ініціативу "Інтернет для всіх", мета якої підключення найбідніших і віддалених регіонів до глобальної мережі. Компанія планує використовувати автономні літаки (дрони), які можуть триматися в повітрі кілька днів і навіть років і нести 113 кг корисного навантаження. Ідея начебто інтригуюча, але вже знайома. Насправді соціальна мережа вступає в пряму конкуренцію з проектом Loon компанії Google, в якому замість безпілотних літаків використовуються стратосферні повітряні кулі з воднем або гелієм. Інтернет-гігант випробував цю технологію в 2011 році - вже є результати - тестові об'єкти в Новій Зеландії. Так як насправді обидва проекти знаходяться в прямій конкуренції, виникає природне запитання: який підхід краще – кулі або дрони.

Інтернет з неба

Домашня батарейка

Мільярдер і підприємець Ілон Маск любить масштабні цілі. Після того, як він зайняв своє місце в автомобільному секторі, Маск спрямував свій погляд в галузь комунальних послуг. Якщо точніше – до консервативної її частини - енергетичний ринок. Протягом року він показав спеціалізовану батарею, призначену для будинку або офісу. Вона допомагає зберігати надлишки електроенергії від сонячної батареї. Багато фахівців визначили цей хід як маленьку революція в секторі, яка призведе до комерціалізації цих технологій і появи все нових будинків і офісних будівель, які в майбутньому не будуть постійно включені в міську комунальну електромережу. Інші вважають, що це більше піар хід, так як в технології немає нічого революційного щодо вже наявних на ринку батарей.

Домашня батарейка

Ми використовуємо тільки роботів

Основні проблеми в створенні штучного інтелекту (ШІ) були пов'язані з панічним страхом, що він може вийти з-під контролю і знищити людство. Так, принаймні, це бачать в Голлівуді - в двох відомих фільмах розвиваються подібні сценарії («Матриця» і «Термінатор»). Ці твори звичайно фантастика, але в минулому році були продемонстровані кілька цікавих нових технологій у розвитку самонавчаючих машин, що є першими кроками у створенні реального ШІ. Це спонукало ряд великих імен в IT і наукових колах, таких як Білл Гейтс, Ілон Маск і Стівен Хокінг висловити публічно побоювання, що в якийсь момент роботи можуть обернутися проти своїх творців. Але розвиток ШІ-технологій і автоматизації може створити найближчим часом і інші проблеми, які можуть перевернути догори дном промислові та економічні реалії.

Ми використовуємо тільки роботів

Роздрукуйте мій автомобіль

У 2015 році у всьому світі було вироблено автомобілів більш ніж на 90 млн. доларів. Все більша їх кількість була дивним, особливо враховуючи, які ресурси і матеріали необхідні для створення цих автомобілів, і який ефект від такої великомасштабної промислової діяльності для навколишнього середовища, а також витрати енергії. Як це не дивно, рішення може бути не в підвищенні ефективності самих традиційних виробників, а в інноваційних рішеннях маленьких автомобільних стартапів - які пропонують друкувати автомобілі на 3d-принтерах. Divergent Microfactories і Local Motors є такими компаніями і не приховують, що хочуть змінити автомобільний бізнес повністю. Їх проекти передбачають відкриття мікрофабрики по всьому світу, які будуть швидко друкувати і збирати автомобілі.

Роздрукуйте мій автомобіль

Ракети повторного використання

З кінця "холодної війни" космічна галузь як ніби впала в анабіоз. Всі технології, які використовуються в даний час, були розроблені в основному з 50-х до 80-х роках минулого століття. Двигуни, самі ракети-носії, а також загальний процес і концепція космічних польотів практично не змінилися за останні півстоліття. Галузь також, як і телебачення чекає свого зоряного часу, в якому нова технологія або концепція переверне уявлення про неї. Відсутність альтернативи змусило державний і приватний сектор в США шукати нові варіанти. В останні роки відбувається тихий бум в розробці аерокосмічних систем багаторазового використання.

Ракети повторного використання

Прощавай, додаток

З моменту презентації першого iPhone в 2007 році Apple вдалося побудувати єдину екосистему пристроїв і додатків. Ця бізнес-модель зробила компанію одним з найбільших IT гігантів в світі. У той же час Google вже дивиться в діаметрально протилежну сторону. Інтернет-пошуковик почав переосмислювати поточну модель мобільних додатків, чиї недоліки стали видні все чіткіше. Найбільш сміливі прогнози деяких технологічних експертів ще більш екстремальні – часи додатків полічені і це питання часу, коли вони зникнуть, як архаїчний спосіб передачі змісту.

Прощай, додаток

Електрика з повітря

Всі мобільні пристрої і смарт-аксесуари мають загальну дуже велику проблему - живлення. Вони покладаються на акумулятори, які в кращому випадку забезпечують близько двох днів роботи при обмеженому споживанні. Це робить практично бездротові пристрої "прив'язаними" до кабелів зарядних пристроїв. Але наскільки краще було б, якби кабелем зарядки стало ... повітря. Такі технології вже є, але і вони мають обмеження. Компанія Drayson Technologies розробляє технологію Freevolt, яка може виявитися потенційним рішенням цих проблем і створити дійсно бездротові пристрої, які не вимагають підзарядки і можуть генерувати електрику наче з повітря. При цьому абсолютно безкоштовно.  

Електрика з повітря

Оцініть матеріал
(0 голосів)

Схожі матеріали (по тегу)

Залишити коментар