Що робить система "Розумний будинок"?

Розумний будинок - це сукупність пристроїв, які регулюють роботу всіх технічних приладів в будинку, полегшуючи життя його власникам.

Вже минули ті часи, коли смарт система була доступною тільки багатим. Зараз всі компоненти системи розумний будинок купити можна за прийнятною ціною. Також існує можливість придбати окремі пристрої для необхідних функцій, якщо ви не хочете автоматизувати весь будинок (наприклад, тільки датчик руху або освітлення).

Хто управляє системою?

Контролер - своєрідний головний мозок автоматизованого будинку. Саме він обробляє всю інформацію, що надходить, і управляє окремими елементами системи.

Щоб контролер розумного будинку працював навіть в умовах різких перепадів напруги, додатково встановлюється блок безперебійного живлення і UPS. При проблемах з електроенергією контролер надсилає сигнал на відключення побутових приладів і регуляцію освітлення під ситуацію, що склалася.

Контролер розумного будинку

Загальне управління здійснюється через панель дистанційного керування. Може бути в стаціонарному чи переносному форматі. Також бере на себе завдання панелі управління комп'ютер, планшет або смартфон.

Господарі автоматизованого будинку за допомогою контролера налаштовують сценарії, завдяки яким і виконуються всі необхідні завдання: вимкнення телевізора за таймером, реакція освітлення на рух та інше.

Які бувають підсистеми розумного будинку?

Кожне автоматизоване завдання виконує певна підсистема. Розглянемо деякі з них докладніше.

  • Освітлення.

Такі підсистеми регулюють включення і виключення окремої лампи або груп світильників. Користувач має можливість налаштувати необхідний режим, встановити інтенсивність освітлення.

Дистанційно можна вимкнути в порожніх кімнатах світло і увімкнути його за необхідності. З метою захисту від проникнення підсистема здатна створювати ілюзію перебування господарів у будинку. Для цього необхідно налаштувати сценарії на включення світла в певних кімнатах або телевізора з настанням вечора.

  • Клімат-контроль.

Сюди відносять:

  • кондиціонер;
  • обігрівач;
  • зволожувач і очищувач повітря;
  • вентиляцію.

Оцінюючи стан кожного показника, підсистема встановлює комфортні параметри для життєдіяльності. Піддається до дистанційного управління.

  • Розвага.

В категорію цієї підсистеми входять всі пристрої, які відтворюють відео- та аудіо-сигнали: телевізори, плеєри, колонки. Всіма приладами можна управляти за допомогою єдиного пульта. Користувач програмує техніку на включення і виключення за датою, часом або навіть подією.

  • Безпека.

Здійснюється контроль за подіями, що відбуваються в будинку і у дворі, налаштовується злагоджена робота камер спостережень. За допомогою датчиків руху підсистема фіксує несанкціоноване проникнення в будинок і надсилає повідомлення про подію в охоронну контору.

Розумний будинок забезпечує безпеку

Пожежна безпека забезпечується установкою датчика розпізнавання диму в повітрі.

Ми перерахували найважливіші функції розумного будинку, що полегшують проживання у власному будинку до максимуму. Автоматизація житла - це не просто розвага, а й підвищення свого власного рівня комфорту.

Оцініть матеріал
(1 Голосувати)

Залишити коментар