Різниця між VPS та фізичним сервером

Нерідко поруч з абревіатурою VPS можна побачити слово «сервер», що часто перекручено розуміють як «фізичний сервіс» - в сенсі обладнання. Однак досить звернутися до розшифровки, щоб розвіяти цю думку: VPS розшифровується як virtual private server (персональний віртуальний сервер).

Мета даної статті - прояснити його ключові переваги і недоліки як відносно класичного віртуального сервера, так і відносно звичайного фізичного.

VPS: невеликий лікбез

VPS сервер

Щоб уникнути непорозумінь згодом, проведемо невеликий лікбез і уточнимо відмінності VPS сервера від звичайного віртуального сервера. Серед його переваг:

  • Можливість повного контролю ситуації. Точніше: власник отримує адміністраторські права, що дозволяють проводити детальну настройку сервера відповідно до особливостей індивідуальної ситуації. Найпростіший приклад - настройка необхідного програмного забезпечення і перевстановлення операційної системи.
  • «Свобода». Фактично відсутній ліміт: число створених сайтів обмежено тільки одним - потужністю (серверними ресурсами).
  • Автономність. Сервери, які є відносно вас «сусідами», функціонують автономно, не забирають один у одного ресурси. Більш того, використовуються різні IP-адреси, в той час як у випадку з класичним віртуальним хостингом часто використовується одна й та сама IP-адреса.

VPS або фізичний сервер: порівняльний аналіз

Фізичний сервер

Виділимо основні переваги VPS у порівнянні його з фізичним виділеним сервером:

  • Ціна. Звісно, що оренда сервера VPS буде коштувати відчутно менше, ніж оренда виділеного сервера. При цьому їх продуктивні сили є цілком порівнянними: не можна сказати, що VPS серйозно поступається в плані продуктивності.
  • Масштабованість. За необхідності віртуальний сервер легко масштабувати - додавати до нього додатковий обсяг оперативної пам'яті, процесорних ядер, жорсткого диска. Це дозволяє легко налаштовувати і змінювати продуктивність системи при виникненні необхідності в подібному.

Однак ніде не обходиться без недоліків: у порівнянні зі звичайним фізичним сервером VPS істотно програє, якщо звернути увагу на загальну дискову систему і зв'язковий канал. Уточнимо: всі VPS, які працюють на єдиному «хості», застосовують одну й ту саму дискову систему та загальний канал зв'язку. Відповідно, якщо останній виявиться перезавантажений, власник хостингу може зіткнутися з серйозними проблемами. Люди, які віддали перевагу фізичному серверу, від подібного застраховані.

Оцініть матеріал
(1 Голосувати)

Залишити коментар