Що таке GPS навігатор і як він працює

GPS – це глобальна навігаційна система, що складається з 24 супутників на земній орбіті. GPS технологія, дозволяє за допомогою спеціального пристрою (навігатора) визначити ваше місце розташування, незалежно від погоди і часу доби.

GPS навігатор

Навігатор: його електронні та технічні складові

Щоб зрозуміти, як працює GPS навігатор і переконатися, що це автономне від Інтернету пристрій, необхідно розібратися в його складових. Перш за все, це зовнішня « фізична » оболонка:

  • корпус. Залежно від свого призначення, він може бути пластиковим або прогумованим з захистом від вологи (для роботи в екстремальних умовах);
  • дисплей, зараз все частіше сенсорний, він з'єднується з материнською платою;
  • материнська плата – &Laquo; душа » пристрою. Вона зберігає пам'ять, процесор і GPS модуль навігатора;
  • акумулятор. Дає можливість працювати пристрою без підключення до стаціонарної електричної ланцюга.

Материнська плата GPS навігатора

Сукупність з чотирьох технічних елементів ніколи не буде працювати, якщо в нього не « вдихнути життя » за допомогою спеціальних програм. Наприклад, BIOS змушує працювати GPS модуль і дисплей в тандемі, перетворюючи навігатор в маленький комп'ютер. Установка операційної системи і робочої програми перетворює систему в функціональне пристрій, здатний взаємодіяти з GPS модулем і визначати своє місце розташування.

Як навігатор визначає місце розташування

Самостійно визначити, де саме він зараз знаходиться, навігатор не може. Його помічники – це GPS супутники, що знаходяться на орбіті і постійно передають сигнали на землю. У сигналі зашифрована інформація про номер супутника, час і місце, де він зараз знаходиться. Для відображення коректної інформації, навігатор повинен зловити сигнал мінімум трьох GPS супутників, а знизити помилку в відстані до 1 метра можна, розпізнавши інформацію чотирьох супутників.

Алгоритм роботи навігатора наступний:

  1. GPS модуль ловить сигнал супутника і порівнює час, вказане в ньому, з теперішнім часом.
  2. Беручи до уваги швидкість світла, приймач визначає нинішнє розташування супутника.
  3. Порівнюючи інформацію від трьох-чотирьох супутників, навігатор визначає, своє місце розташування.
  4. Оброблені дані, коректовувані швидкістю руху автомобіля, виводяться на дисплей.

Важливо! Якщо на навігатор не завантажені карти, то місце розташування (визначається точкою) виведеться на порожньому екрані і корисної інформації не принесе.

Навігатор без Інтернету

З огляду на те, що свою функцію прилад виконує завдяки сигналам супутника, підключення до Інтернету GPS навігатора не потрібно. Вихід в Мережу необхідна додатків на смартфонах і планшетах, які використовують пошукові системи, які також можуть виконувати роль навігатора.

Навігатор в телефоні працює також відповідно до вищеописаного алгоритму. Щоб не витрачати мобільний трафік і користуватися перевагами навігаційних систем без Інтернету, потрібно завантажити одну зі спеціальних програм на смартфон. Також визначити місце розташування допоможуть викачані на пристрій карти місцевості.

GPS навігатор на смартфоні

В місцях, де мобільний Інтернет практично не ловить, орієнтуватися на місцевості можна також за допомогою свого смартфона. Навігатор в лісі може працювати навіть без підключення до Всесвітньої Мережі. При вході в лісисту місцевість на навігаторі потрібно зберегти своє місце розташування. Після можна гуляти по території скільки завгодно, немає необхідності навіть тримати телефон увімкненим. При необхідності знайти зворотну дорогу, потрібно знову відкрити навігаційну програму. Вона покаже своє поточне місцезнаходження і збережене перш, проклавши шлях назад.

Оцініть матеріал
(22 голосів)

Залишити коментар