Що таке Bluetooth колонка і як її вибрати?

Часи громіздких стаціонарних музичних центрів відходять у минуле. На зміну їм прийшли портативні колонки - компактні гаджети з гучним чистим звучанням. На відміну від класичних активних колонок, вони не потребують зовнішнього джерела живлення. Вбудований літій-іонний акумулятор забезпечує тривалу роботу без підзарядки.

Портативна акустика не "прив'язує» слухача до квартири або будинку. З нею можна насолоджуватися музикою на дачі, пікніку або навіть під час прогулянки. Сучасні бездротові технології спрощують транспортування, розстановку і підключення пристроїв. Зв'язок з джерелом сигналу забезпечується за рахунок радиомодуля, WiFi або bluetooth-чіпа. Найбільшого поширення набули bluetooth-колонки. Вони забезпечують високу якість звуку і легко підключаються до планшетів, ноутбуків або смартфонам. При цьому сигнал не спотворюється під впливом перешкод і наведень від інших джерел електромагнітного випромінювання. Дальність стійкого зв'язку з bluetooth каналу досягає 30 метрів.

Bluetooth колонка

Додаткові функції

Розширити можливості портативних динаміків допомагають різноманітні опції:

  • Еквалайзер. Регулювання частот дозволяє підлаштувати звучання улюблених треків під свій смак.
  • FM-тюнер. Бонус для тих, хто не хоче розлучатися з улюбленими радіостанціями в будь-якій обстановці.
  • Спикерфон. Вбудований мікрофон перетворює bluetooth-колонку в засіб для голосового спілкування по телефону або Skype.
  • Панорамне аудіо. Пристрої з акустикою особливої ​​конструкції, що створює відчуття об'ємності. Звук в них рівномірно поширюється на 360 градусів.
  • Бездротове зарядний пристрій. Ця опція забезпечує енергією не тільки саму колонку, а й мобільний телефон.

Деякі моделі портативних динаміків оснащені великим інформативним дисплеєм, на якому відображаються повідомлення з планшета або смартфона. Існують навіть смарт-колонки з вбудованими іграми.

Критерії вибору Bluetooth колонок

При покупці портативної акустики слід звернути увагу на наступні характеристики:

  • Кількість каналів. Одноканальні пристрої забезпечують монофонічне звучання, а двоканальні дають об'ємний стереозвук ефект.
  • Частотний діапазон. Для чистого соковитого звучання досить колонок з робочою частотою 20-20000 Гц. Більш висока верхня межа на практиці неможливо розрізнити. Звичайна людина чує звуки в діапазоні 16-20000 Гц, причому з віком здатність розрізняти високі частоти погіршується.
  • Потужність. Цей показник впливає виключно на гучність звучання. Пристрої з динаміками на 1,5 вата грають не голосніше хорошого смартфона. Для використання на вулиці потрібна акустика потужністю 16 ват і вище.

Важливо: при наявності сабвуфера його потужність вказується окремо.

Вибір блютуз колонки

  • Вага і габарити. Для прогулянок або поїздок на велосипеді потрібні легкі колонки вагою 200-300 грам. Однак потужності мініатюрні пристроїв недостатньо для добротного звуку на квартирнику або пікніку. Тут знадобляться більш важкі і потужні динаміки.
  • Наявність додаткових роз'ємів. Крім гнізда для зарядки (круглого або microUSB) колонки можуть мати порт для підключення навушників і USB-порт, що перетворює пристрій в пауербанк. Наявності USB-порту для підключення флешки або роз'єму microSD дозволить слухати музику без підключення до телефону або ноутбука.
  • Захист від пилу і води. Захищений пристрої маркуються буквами IP і цифрою від 1 до 10. Колонки з індексом IP3 витримують попадання бризок води, а маркування IP7 означає, що гаджет буде працювати навіть після занурення в басейн.
  • Ємність акумулятора. Чим більше обсяг АКБ, тим довше пристрій буде працювати без підзарядки. Акумулятор великої ємності стане в нагоді і при використанні портативної акустики як пауербанка.

При покупці bluetooth-колонок не варто орієнтуватися тільки на технічні характеристики. Вимоги до акустики і оцінка якості звучання завжди суб'єктивні. Тому їх, як і бездротові навушники, варто протестувати перед покупкою.

Оцініть матеріал
(58 голосів)

Залишити коментар