Графічний планшет: особливості та переваги

Розвиток технологій призвів до повної комп'ютеризації практично всіх процесів, в тому числі - графіки. Комп'ютери дозволяють редагувати фотографії, створювати графічні проекти, обкладинки для книг, малювати плакати і афіші. Однак виконувати ці завдання, працюючи з мишкою або touch-панеллю, абсолютно незручно: неможливо з точністю контролювати найменші штрихи.

Саме тому зараз графічний планшет в Україні став дуже популярний. Це незамінний аксесуар для графічних дизайнерів, ілюстраторів і всіх, чия робота безпосередньо пов'язана з графікою. Гаджет також використовується в 3D-графіці та анімації, значно полегшуючи роботу її творцям.

Графічний планшет призначений для введення інформації в комп'ютер. На відміну від мишки і вбудованих в ноутбуки сенсорних панелей, він повністю повторює рухи ручки або олівця.

В комплекті з гаджетом йде стилус - та сама ручка, а точніше перо, за допомогою якого ви вводите графічні дані на екран для малювання. Деякі моделі планшетів реагують виключно на стилус, не розпізнаючи рухи рук. Більш сучасні та професійні девайси також розпізнають рухи кількох пальців, дозволяючи жестами керувати певними програмами, масштабувати зображення і виконувати ще ряд завдань.

Графічні планшети замислювалися виключно як засіб введення інформації, тому прилади не були оснащені дисплеєм. Спочатку людям, які не працювали раніше з подібними гаджетами, може бути важко малювати в одному місці, а спостерігати результат - в іншому (на екрані комп'ютера або планшета), але це справа звички і досвіду.

Звичайно, вже з'явилися моделі, оснащені екраном, але зараз вони представлені виключно в дорогому ціновому сегменті.

Також в комплект з планшетом і стилусом може входити підставка, що дозволяє встановлювати девайс під зручним кутом на рівній поверхні. Але, як показує практика, вона тільки ускладнює роботу новачкам.

Як вибрати якісний планшет для малювання

На сучасному ринку електроніки можна відшукати безліч варіантів графічних планшетів в різних цінових категоріях з різним набором функцій і чутливістю екрану. Новачкам в графічному дизайні буде важко самостійно зорієнтуватися в такому розмаїтті моделей.

Графічний планшет для художників і дизайнерів

Щоб придбати якісний пристрій з необхідним функціоналом, рекомендуємо враховувати ключові характеристики планшетів для малювання:

  • розмір робочої поверхні . Новачкам краще зупинитися на аксесуарах розміру S, він же А6. Також гаджети представлені в розмірах М (F5), L (А4) і окремий клас - А3, яким користуються переважно архітектори. Рекомендується вибирати саме А6, щоб рука не втомлювалася від постійного переміщення по робочій поверхні. Згодом можна перейти на моделі іншого формату;
  • спосіб введення . Тільки стилус або стилус+сенсорна панель? Вибирайте більш комфортний для вас варіант;
  • сила натискання і нахил . Ці характеристики вказують на чутливість екрану і його здатність передавати не тільки рухи, але і силу дотику пером. Важливі у професійній діяльності, оскільки з ними передача зображення виявляється більш точною. Але це помітно не з усіма текстурами;
  • виробник . Wacom - мало не перший виробник, який випустив графічний планшет. Велике розмаїття якісної техніки з налагодженим ПЗ для синхронізації з іншими пристроями, відмінна робота з графічними редакторами. Також добре зарекомендували себе виробники Genius і Huion.

Графічний планшет - це та техніка, на якій не варто економити. Тому підберіть для себе якісний гаджет, працювати з яким буде легко і комфортно.

Оцініть матеріал
(2 голосів)

Залишити коментар