Роботизована рука Aslan інтерпретує мову жестів

Команда з університету Антверпена працює над створенням роботизованого перекладача на мову жестів. Перша версія робо-руки, що отримала назву проект Aslan, являє собою пристрій з віддрукованих на 3D-принтері деталей, здатне переводити текст в жести. Але основна мета команди в створенні повноцінного робота з двома руками і експресивним особою, здатного найточніше відтворювати мову жестів.

Спроби подолати розрив між спільнотами чують і глухих людей вже робилися. Розроблялися і спеціалізовані рукавички, і планшетоподобние пристрої, що переводять текст і аудіо в жести. Компанія Toshiba навіть представляла повноцінного робота-перекладача.

Роботизована рука Aslan

Проект Aslan (абревіатура від Antwerp's Sign Language Actuating Node) створювався для інтерпретації тексту або вимовлених слів в мову жестів. У своїй нинішній формі робо-рука приєднується до комп'ютера і, відповідно, зв'язується з мережею. Користувач, в свою чергу, може зв'язатися з локальною мережею і відправити текстове повідомлення на Aslan. Рука переведе повідомлення в жести. Зараз пристрій використовує принцип ручного абетки, за якою кожна буква інтерпретується як окремий жест.

Роботизована рука зроблена з 25 пластикових частин, надрукованих на 3D-принтері, 16 моторів, 3 контролерів моторів, мікрокомп'ютера Arduino Due і деяких інших електронних компонентів. Друк пластикових частин зайняла у команди 139 годин. саму роботизовану руку зібрали за 10.

Рука Aslan

Незважаючи на те, що нинішня версія руки працює виключно з мовної азбукою, команда розробників працює над поглибленням системи для майбутніх версій. Для мови жестів важлива комбінація ручних жестів, пози тіла говорить і лицьових експресій. для початку розробники хочуть сформувати комбінацію з двох рук, а потім вже додати до системи експресивне обличчя.

Команда також експериментує над перекладом не тільки тексту, а й вимовлених слів в формат мовних жестів. У дослідженнях використовується вебкамера для розпізнавання особових експресій і навчання робота новим жестам, що вже стало можливим завдяки спеціальної рукавичці. Подивитися на результати роботи команди над рукою Aslan можна на демонстраційному відео.

Оцініть матеріал
(2 голосів)

Залишити коментар