Золоті правила техобслуговування автомобіля

Кожному власнику автомобіля необхідно знати основні правила обслуговування «залізного коня». Це забезпечить довгу і безпроблемну службу авто, допоможе заощадити на ремонті.

Своєчасне усунення дрібних недоліків попередить появу серйозних проблем. Поміняти трансмісійне масло, гальмівну рідину, паливні фільтри, провести ревізію машини - все це робота на пару годин, але в перспективі саме ці дії - запорука безпечного руху.

Як часто проводиться технічне обслуговування

Для визначення порядку дій навіть недосвідченому автолюбителю допоможе головний документ і «паспорт» машини - керівництво користувача на авто. Ця інструкція передбачає повне ознайомлення з будовою систем авто, в тому числі про порядок і частоту проведення технічного обслуговування. Зовнішній техогляд авто проводиться щодня, несправності усуваються в міру необхідності.

Своєчасна заміна моторного і трансмісійного масла, гальмівної рідини - запорука безпечного руху

Частота заміни автомобільних витратних матеріалів:

  • Заміна паливного фільтра проводиться кожні 30-50 тис.км.
  • Свічки запалювання змінюються кожні 30-50 тис.км. пробігу.
  • Масляний фільтр підлягає заміні через 10 тис.км.
  • Моторне масло потрібно оновлювати кожні 10 тис.км.
  • Приводні ремені підлягають заміні через 60-120 тис.км. (Цей параметр регламентується моделлю машини).
  • Рівень антифризу перевіряється щомісяця, повна заміна відбувається через 80 тис.км. пробігу.
  • Гальмівна рідина оновлюється по мірі необхідності, зазвичай через 20-30 тис.км. пробігу.
  • Гальмівні колодки стають непридатними в середньому при пробігу від 20 до 50 тис.км.
  • Повітряний фільтр змінюється через кожні 10-20 тис.км.

Особливу увагу слід приділити АКБ. При належному догляді вона зазвичай служить протягом двох-трьох років. Швидка розрядка і погане спрацьовування бортових систем служить сигналом перевірки. Виробники рекомендують провести ретельну ревізію АКБ через 80 тис.км. пробігу, за необхідності замінити її на нову.

Порядок проведення профілактичних робіт кожен визначає для себе по-своєму. Зазвичай планові роботи з ревізії найкраще передбачити разом з сезонним «перевзуванням» авто. Не варто також забувати про регулярне чищення, миття та підфарбовування машини, адже пил та іржа виведуть її з ладу дуже швидко.

Планове техобслуговування автомобіля

Багато моделей оснащені чутливими датчиками, які самостійно вказують водію про можливі проблеми. Ігнорувати такі сигнали вкрай нерозумно, щоб не допустити подальшої відмови системи. Навіть без особливих слюсарних навичок можна зрозуміти, що прийшов час навідатися на СТО, особливо за регулярної експлуатації авто.

Оцініть матеріал
(2 голосів)

Залишити коментар