Що робити, якщо холодильник почав шуміти

Реклама сучасних виробників побутової техніки обіцяє покупцям абсолютно безшумну роботу своїх холодильників. Однак фізично жоден, навіть найбільш технічно просунутий прилад не може функціонувати беззвучно. Втім, всі ми звикли до неголосного гулу, так що практично його не помічаємо. Але що робити в разі, якщо щодо тихий холодильник раптом почав сильно шуміти, а також видавати інші сторонні звуки.

Ремонт холодильника на дому У цьому випадку раціональніше всього звернутися до фахівців надійного і перевіреного сервісного центру, що займається ремонтом холодильників. Тільки там зможуть визначити точну причину виникнення сторонніх шумів і провести відповідні ремонтні роботи.

Згідно з прийнятим ГОСТам допустимим рівнем шуму від працюючого холодильника можуть вважатися показання аж до 55 дБ, що рівносильно людської мови в повний голос. При цьому, відповідно до заявлених виробниками характеристикам сучасних моделей, показники шумності в роботі не перевищують 40 дБ. На замітку покупцям: багато холодильники мають відповідне маркування, розміщену там же, де вказується клас енергоспоживання та обсяги робочих камер.

Які види шуму бувають

Багато власників нових, щойно куплених холодильників нерідко скаржаться на підвищений шум в роботі, вважаючи, що це якийсь дефект або заводський брак. Однак таке твердження не так. Будь-який новий прилад буде гудіти перший час, і це нормальне явище, адже системі потрібно розробити. Також, якщо при першому включенні чути брязкіт або деренчання – необхідно перевірити, чи знято болти, що фіксують пружини, на яких встановлено мотор-компресор. Як правило, в момент установки ці деталі повинні зніматися, а пружини почати виконувати свої амортизаційні, вібропоглинаючі властивості.

Крім того, джерелом деренчання може стати посуд, розміщена впритул до стінок холодильної або морозильної камери. Раціональне розміщення тарілок, банок сковорідок і каструль дозволить уникнути подібних проблем і супутнього їм дискомфорту.

Можливі причини

Ще одним зовнішнім чинником, що є джерелом сторонніх звуків, може стати неправильна установка холодильника. Необхідно переконатися, що прилад не стикається з меблями та іншими предметами, що підсилюють гул.

Що стосується більш серйозних проблем, то частіше за все причиною стає несправний мотор-компресор. Найчастіше це трапляється через механічного зносу і люфту рухомих деталей (поршня і його кілець). Крім того, сильний знос нерідко призводить до декомпресії мотора і його передчасного виходу з ладу. Варто згадати, що заміна двигуна відноситься до категорії капітальних ремонтів, а вартість оригінальної деталі нерідко становить більше третини від ціни на новий холодильник. Тому важливо вчасно визначити і усунути поломку, звернувшись до досвідченого майстра.

В моделях, оснащених системою No Frost, основною причиною шуму може служити вентилятор, розташований в морозильній камері. Нерідко внаслідок різних збоїв у роботі на його лопатях починає намерзати лід, що призводить до виникнення скреготу або скрипу. У такому випадку необхідна повна розморожування холодильника і ретельна діагностика його систем. Подальша експлуатація приладу з такою несправністю може вилитися в досить дорогий ремонт.

Як правильно діагностувати поломку

Ремонт великої побутової техніки Як вже згадувалося вище, в разі виникнення сторонніх звуків в процесі роботи холодильника в першу чергу необхідно провести зовнішній візуальний огляд. Це стосується транспортувальних болтів, амортизаторів, контакту корпусу з елементами кухонних меблів, а також правильного розміщення посуду в холодильній і морозильній камері. Більш складні несправності технічного характеру можна визначити за допомогою функції автоматичної діагностики, якою оснащується більшість сучасних моделей. У разі виявлення збою в роботі будь-якого вузла або невідповідності заданим параметрам, така система виведе на дисплей відповідний код помилки, за яким можна визначити проблемний вузол. Більш детальну, комплексну діагностику найкраще довірити знає фахівця.

Лагодити самостійно або викликати майстра?

Досить часто холодильники потрапляють в майстерні сервісних центрів з поломками, викликаними невдалими спробами самостійного ремонту. Тому, щоб уникнути серйозних проблем і додаткових грошових витрат, краще відразу скористатися послугами перевіреного сервісного центру. При цьому важливо, щоб в наявності у майстрів були виключно оригінальні комплектуючі, а на всі виконані роботи надавалася офіційна гарантія.

Оцініть матеріал
(2 голосів)

Залишити коментар