Що таке LCD або LED телевізори і в чому їх різниця

Купівля побутової техніки - відповідальне і вельми інтригуюче заняття. Темпи сучасного прогресу прискорюються з кожним роком, тому більшість людей починає відчувати себе незручно, вже в магазині усвідомлюючи, наскільки новими і незвичними стали побутові прилади і технології, на основі яких вони створювалися. При виборі домашнього телевізора визначальним стане тип екрану, а в цьому сегменті лідерство зараз у LCD і LED-панелей. У чому відмінність цих термінів, і який тип телевізора краще, розповість наведена інформація.

Що таке LCD або LED телевізори?

По суті ці два визначення тісно пов'язані і LED телевізор - це не принципово новий продукт, а різновид рідкокристалічних або LCD-панелей. Саме вони прийшли на зміну плазмовим пристроїв, для роботи яких, до речі, підсвічування не використовувалася. Коротенько робота нових панелей заснована на використанні рідких кристалів, світлофільтрів і поляризаційної підсвічування. В телевізорах останніх моделей традиційні флуоресцентні лампи замінили на світловипромінюючі діоди.

LED телевізор

Таким чином, було реалізовано відразу кілька переваг:

  • Економія електроенергії в кілька разів, що особливо важливо при постійному використанні.
  • Зменшується загальна товщина панелі за рахунок толь, що світлодіоди розташовуються по краях екрану, а не безпосередньо перед ним.
  • Найкраще якість зображення, зокрема, контрастність і чіткість кольору.
  • Забезпечується більш рівномірне підсвічування, а відповідно і якість картинки.

Новинка стало настільки вдалою, що зараз моделі з флуоресцентної підсвічуванням практично зникли з продажу. За ними залишилося головний плюс - відносно невисока вартість. Разом з тим, хто зараз захоче витрачати гроші на морально застарілий або економічно невигідний товар?

Ключові відмінності і порівняння

Визначити безумовного лідера нескладно, адже LED-технології практично витіснили з виробництва популярні недавно LCD-панелі з «класичною» флуоресцентною лампою (підсвічування CCFL). Це не означає, що новинка перебуває на якісно кращому рівні, просто перед покупкою бажано розібратися в головних відмінностях і правильно розставити пріоритети.

LED і CCFL підсвічування

Основні критерії вибору:

  • Кут огляду у обох моделей досить чіткий, але тут велику роль зіграє якість скла, яке може помітно відрізнятися.
  • Вартість телевізора з LED-підсвіткою буде вище.
  • Частота мерехтіння у світлодіодів менш шкідлива для очей при постійному перегляді.
  • Екологічність придбання також має значення, а біля телевізорів на основі LED-технологій в складі не міститься ртуть.

Вибираючи телевізор для домашнього користування, варто детальніше вивчити ринок пропозицій, а також дізнатися сучасні новинки. Зараз безумовне лідерство з панелей з LED-підсвіткою, які мають безперечні переваги. Разом з тим, прогрес не стоїть на місці, пропонуючи нові варіанти цифрової техніки. До них можна віднести новий виток розвитку - технологію OLED або органічні світлодіоди, які вже демонструють перевагу перед звичайними. Крім того, логічно припустити, що незабаром і у цій технології з'явитися більш «просунутий» і сучасний конкурент.

Оцініть матеріал
(27 голосів)

Залишити коментар